Huid

Hof ter Roye: Huid

Huidaandoeningen komen erg vaak voor bij huisdieren. Schilfers, korstjes, jeuk, rode huid, bultjes…vaak dezelfde verschijnselen met een heel verschillende oorzaak. Het is dan ook een echte uitdaging om de precieze oorzaak te achterhalen! In de praktijk worden daarom verschillende huidstalen (stofmonster, tapestrip, afkrabsel) genomen en onderzocht.

Allergie

Een zeer vaak voorkomende aandoening is allergie. Het huisdier reageert overmatig op bepaalde omgevingsstoffen (pollen, huisstofmijt, mensen, dieren…) enerzijds en/of voedingsstoffen anderzijds.

Allergie kan in principe bij elk honden- of kattenras voorkomen hoewel bepaalde rassen hiervoor meer gevoelig lijken.

Symptomen

Allergie uit zich in de meest uiteenlopende verschijnselen. Vaak zien we roodheid rond de ogen, in de oren, tussen de tenen, t.h.v. liezen, oksels en anaalregio. Er kan bijkomend een huidinfectie optreden die meer gepaard zal gaan met puistjes en korstjes. Soms is er als enige klacht erge jeuk. De symptomen kunnen optreden het ganse jaar door of zijn meer seizoensgebonden. De klachten kunnen door de jaren heen verergeren.

Diagnose

Een allergie wordt vastgesteld aan de hand van de klachten en microscopische bevindingen. Bij verdenking van een voedselallergie wordt er een strict eliminatiedieet opgestart gedurende ten minste 8 weken om zo tot de diagnose ervan te komen.

Behandeling

Genezing is vrijwel onmogelijk. Het doel van de behandeling is uw huisdier zo comfortabel mogelijk en jeukvrij te houden. De beste behandeling is verschillend voor elk allergisch dier. Er wordt bekeken welke therapie voor uw huisdier en u het meest aangewezen is.

De verschillende therapieën:

  • Cortisone: zijn meestal effectief maar kennen heel wat bijwerkingen zoals veel drinken, veel plassen, verhoogde eetlust, hijgen, leverbelastend en op termijn zelfs bijnieraandoeningen. Er wordt daarom steeds gewerkt met een afbouwschema om de bijwerkingen tot een minimum te beperken. Deze behandeling is veruit de goedkoopste.
  • Cyclosporine: dit product kent veel minder bijwerkingen dan cortisone maar is wel prijziger. Sommige dieren kunnen van dit geneesmiddel maag- en darmklachten krijgen die van voorbijgaande aard zijn.
  • Desensibilisatie: de allergenen worden met een bloedonderzoek bepaald en indien mogelijk wordt er nadien een allergievaccin gemaakt specifiek voor uw dier. Het doel van de behandeling is uw dier op die manier minder gevoelig te maken voor bepaalde allergenen. Desensibilisatie is nogal prijzig maar kent nagenoeg geen bijwerkingen. Het is effectief in ongeveer 65% van de gevallen. Vaak is een combinatie met lage dosering cortisone of cyclosporine noodzakelijk.
  • !!NIEUW!! Oclacitinib: sinds 2015 bestaat er een nieuw product voor de behandeling van atopie. Het middel is zeer effectief en kent nagenoeg geen bijwerkingen. Het is ietwat prijziger dan een behandeling met cortisone. 

Voor de meeste dieren is de behandeling levenslang.