Zenuwstelsel

Hof ter Roye: Zenuwstelsel

Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, omgeven door de schedel en de wervels. Verschijnselen zoals verlamming, coördinatiestoornissen, nek- of rugpijn eventueel met koorts, nekstijfheid, epilepsie, … kunnen wijzen op een aandoening t.h.v. het zenuwstelsel.

Epilepsie

Eén van de meest voorkomende neurologische aandoeningen is epilepsie. Een epilepsieaanval ontstaat door een abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Epilepsie kan primair (aangeboren) of secundair (onderliggende oorzaak) zijn.

Symptomen

Typische tekenen zijn wanneer het dier buiten bewustzijn op zijn zijkant ligt te trillen/schokken, speekselen, urine en/of ontlasting laten lopen. Er kunnen echter ook mildere vormen voorkomen. Een aanval mag ongeveer 5 minuten duren.

Diagnose

Aan de hand van de symptomen kan er epilepsie vermoed worden. Bijkomend wordt er vaak een bloedonderzoek gedaan om eventueel de onderliggende oorzaak op te sporen.
Scans (CT of MRI) worden in de praktijk omwille van o.a. de hoge kostprijs meestal niet uitgevoerd.

Behandeling

Een éénmalige aanval is niet levensbedreigend, het dier zelf ondervindt er maar weinig last van.

Bij primaire epilepsie wordt er pas met medicatie opgestart indien er zeer regelmatig aanvallen optreden, aanvallen korter na elkaar komen of de aanvallen zelf langer gaan duren. Sommige medicatie kent namelijk nogal wat nevenwerkingen.

Het dier volledig aanvalsvrij krijgen is vaak een utopie. De frequentie en duur van de aanvallen tot een aanvaardbaar niveau krijgen voor eigenaar en dier, zonder al te veel nevenwerkingen van de medicatie, is eerder realistisch!

Bij secundaire epilepsie wordt er een behandeling opgestart afhankelijk van de onderliggende oorzaak.